(e-)Mikromobilitás a nagyvárosi forgalomszervezésben - Harangozó, Valentin (Magyar Rendészet, 2025)
A mikromobilitás, amely magában foglalja az elektromos rollereket, kerékpárokat és egyéb kis méretű közlekedési eszközöket, egyre jelentősebb szerepet játszik a nagyvárosi forgalomszervezésben. A tanulmány célja, hogy átfogó képet nyújtson e közlekedési forma hatásairól, különös tekintettel Magyarország helyzetére. Az elemzés során bemutatom a mikromobilitás környezeti és forgalomszervezési előnyeit, valamint a szabályozási és infrastrukturális kihívásokat. Nemzetközi példákat is ismertetek, köztük Párizs, Koppenhága és Barcelona esettanulmányait, kiemelve az innovatív megoldásokat és azok adaptációs lehetőségeit. Az eredmények rámutatnak, hogy a mikromobilitás megfelelő szabályozással és integrált fejlesztésekkel jelentősen hozzájárulhat a fenntartható és hatékony városi közlekedési rendszerek kialakításához.