A Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék tíz éve tudományos publikációkban - Csaba, Zágon; Tóth, Attila (Magyar Rendészet, 2025)
Idén ünnepli tízéves évfordulóját a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék (MÖRT). Ez alatt az idő alatt jelentős fejlődésen ment át a magyar rendészettudomány és a tanszéknek otthont adó egyetemi kar. Megalakulása után a tanszék nemcsak létszámában gyarapodott, hanem tudományos kutatóműhellyé is vált. A tanszéki oktatók kétségkívül motorjai voltak ennek a fejlődésnek, azonban a műhelymunka messze több szereplőt vonzott be a kutatói hálózatba, mint ahányan a tanszéken oktattak. A tudományosan is megalapozott és friss tananyagok létrehozásához szükséges kutatómunka hazai és külföldi tudós szakértők, egykori és jelenlegi hallgatók, illetve a magánbiztonsági és önkormányzati és a vállalati biztonsági szakma képviselőinek munkája. A cikk nemcsak leíró jelleggel mutatja be a tanszék fejlődésének jelentősebb állomásait, hanem arra is vállalkozik, hogy a megjelent tudományos publikációk metaadatait tudománymetriai elemzés módszerével megvizsgálva készítsen visszatekintést. Ez utóbbi vizsgálat kiegészül a tágabb értelemben vett kutatóműhely tagjai közötti kutatói együttműködés hálózati elemzésével. A vizsgálatot a MÖRT affiliációjával megjelent társszerzős közlemények elemzésével végeztük el, amelyhez a társadalmi hálózatelemzés módszerét vettük igénybe.