A társadalmi bűnmegelőzés és a polgárőrség története Magyarországon - Kardos, Pál (Magyar Rendészet, 2025)
A közbiztonsági tevékenység területén az önkéntesek jelentős szerepet töltenek be, amire sok példát láthatunk külföldi országokban és nálunk is. Hazánkban a polgárőrség az a szervezet, amely jogi felhatalmazással rendelkezik a társadalmi bűnmegelőzési tevékenység végzésére a komplementer rendészet elemeként. A tanulmány szerzője arra vállalkozik, hogy gyakorló rendészeti szakemberként és polgárőr vezetőként bemutatja – a bűnmegelőzés kialakulására való általános rátekintés után – a civil közbiztonsági tevékenység történeti előzményeit, a polgárőrség létrejöttét a mozgalom kialakulása indokainak megvilágításával, hangsúlyozottan kitérve a fejlődés szakaszaira, a feladatkörök bővülésére, a jogi szabályozás megjelenésére és annak jelentőségére. A szerző a polgárőrség működésének átfogó tudományos kutatásához, feltérképezéséhez kíván hozzájárulni, felismerve annak tényét, hogy a kutatott téma a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság fenntartásában való civil közreműködés, ennélfogva a rendészeti együttműködés folyamatosan időszerű kérdése, ugyanis a jelenlegi körülmények között a polgárőrök szerepvállalása nélkülözhetetlen segítség a rendőrség számára. E témában végzett kutatások nélkülözhetetlen eleme a történeti visszatekintés, a szervezetet és a működést érintő fejlődés összefoglalása.