Az alapkiképzés, különösen a lőkiképzés oktatásának fejlesztési lehetőségei a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karon - Mátés, Gábor (Magyar Rendészet, 2025)
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karra felvételt nyert első évfolyamos hallgatók hathetes alapkiképzésen vesznek részt, amelynek része többek között a lőkiképzés is. Dolgozatomban ennek fejlesztési lehetőségeit keresem. Bemutatom a hallgatói kiképzők kiválasztásának és felkészítésének folyamatát, a lőkiképzés foglalkozások végrehajtását. A pedagógia, a neveléselmélet és az edzéstudomány eredményei által javaslatokat teszek a fenti folyamatok hatékonyabbá tételére. Bemutatok helytelennek és helyesnek vélt oktatói módszereket, ezáltal igyekszem elősegíteni az elsős hallgatók fizikumának fejlődését, valamint rámutatok a hallgatói kiképzők felelősségének bővítési lehetőségeire. Hangsúlyozom, hogy az alapkiképzés hatékonysága néhány egyszerű módszer segítségével a többszörösére növelhető, amire a hallgatók hosszú távú fejlődése érdekében feltétlenül szükség van.