A közterület-felügyelet a bűnözési félelem csökkentésében - Kuba, Richárd Csaba (Magyar Rendészet, 2025)
A publikáció hiánypótló kíván lenni: megkísérli kimutatni az összefüggéseket a bűnözési félelem csökkentése és az önkormányzati rendészet zászlóshajójának tekintett közterület-felügyelet tevékenysége között. Világos, ha a közterületen való zavartalan és háborítatlan tartózkodás veszélybe kerül, az kihat a helyi közösségre. A településbiztonság mutatóinak pozitív irányú elmozdulása szempontjából a bűnözési félelem alakulása nem hagyható figyelmen kívül, mivel képes a tényleges közbiztonsági helyzetben számszerűsíthető változást előidézni. A közterület-felügyelet alkalmas a helyi problémák beazonosítására, eszközrendszerén keresztül pedig a településen élőket zavaró jelenségek széles spektrumának neutralizálására, ezáltal a helyi lakosok hangulatának pozitív irányú változásához járul hozzá. Megállapításaim szerint a szervezet egyfelől alaptevékenysége révén, másfelől „okos” intézkedések meghozatalával képes hatni a bűnözési félelemre, sőt mindkét esetkör számos gyakorlati példával alátámasztható. A közterület-felügyelet egy olyan civil közigazgatásba ágyazott, decentralizáltan működő helyi rendészeti szerv, amely pozíciójából adódó előnyök kiaknázása révén teljesedhet ki, így válva a településbiztonság meghatározó szereplőjévé.