Az összefogás ereje: Hogyan segítették a magyarországi segélyszervezetek az ukrán menekülteket? - Zán, Krisztina (Magyar Rendészet, 2025)
A cikk az orosz–ukrán háború által indukált menekülthullámhoz kapcsolódó humanitárius segítségnyújtást igyekszik bemutatni, természetesen a probléma összetett és sok szálra bontható tartalmi vonatkozásai miatt inkább csak arra fókuszálva, „hogy” és „mit” lehetett tenni a hirtelen bekövetkezett események mentén. A „válaszadók” körében azokat a segélyszervezeteket mutatom be, amelyek a kezdetektől fogva készen álltak, és az önkéntes segítők sokaságának mozgósításával igyekeztek segítséget nyújtani. Tekintettel a folyamatosan változó és nem egyszer hozzáférhetetlen számokra, arra sem vállalkozik, hogy esetlegesen bizonytalan statisztikai adatokkal elterelje a figyelmet a tényleges segítő tevékenységről. A cikk tartalma szinte kizárólag internetes forrásokra épül, mivel a témakört feldolgozó szakirodalom ma még nem áll rendelkezésre. Az orosz–ukrán háború kitörését követő két éven belül nem készült olyan összegző publikáció, amely bemutatta volna azt a menekülthullámhoz kapcsolódó humanitárius összefogást, amelyet a magyarországi segélyszervezetek tanúsítottak.