Tengerjáró hajók célkeresztben - Lukács, Roxána; Lippai, Zsolt (Magyar Rendészet, 2025)
A szerzők gyakorló biztonsági szakemberként kívánnak átfogó képet adni a tengerjáró hajók iparát érintő egyes biztonsági kérdésekről és kihívásokról. Betekintést kívánnak nyújtani a sokak által csak kevéssé vagy egyáltalán nem ismert, luxustól csillogó világ árnyakkal telített kulisszái mögé, rámutatva arra is, hogy egy hihetetlen dinamikával fejlődő ágazatról van szó, ahol évről évre egyre nagyobb és növekvő számú utastömeget kiszolgáló hajók kerülnek a világ vizeire. A hajótársaságok pedig a maximális profit érdekében számos különféle tematikájú és eltérő hosszúságú utat kínálnak, legyen szó akár egy több hónapon át tartó világkörüli útról vagy pár hetes mediterrán hajókázásról. Az utasok számának gyarapodásával azonban a fedélzeten elkövetett bűncselekmények száma is növekszik. Írásunkban a hajózásbiztonság megteremtése és megőrzése érdekében tehető intézkedések körét vizsgáltuk meg egy olyan területen, amelynek alapelvei a nyitottság, a szívélyes fogadtatás és a vendégszeretet, górcső alá véve a tengerjáró hajózás általános jellemzőit, a terrorizmus és a kalózkodás hajózásbiztonságra gyakorolt hatását.