Gazdasági optimalizáció az objektumvédelemben - Néma, Szabolcs; Tóth, Levente (Magyar Rendészet, 2025)
A tanulmány célja, hogy megvizsgálja, hogyan aránylik az utóbbi években a cégek létesítményvédelmére biztosított költségkerete a védelemmel kapcsolatos személy- és vagyonvédelmi szolgáltatási árakhoz. Emellett megoldásokat és javaslatokat kíván tenni arra, hogy nehéz gazdasági helyzetben a biztonsági vezető mit tehet annak érdekében, hogy a folyamatosan emelkedő biztonsági szolgáltatási díjak ellenére is garantálni tudja a védendő objektum optimális biztonságát. A tanulmány először áttekinti a magánbiztonsági piac globális és magyarországi helyzetét, bemutatva a fő trendeket és szolgáltatási arányokat. Ezt követően elemzi a cégek biztonsági költségvetésének alakulását az elmúlt években, különös tekintettel az élőerős őrzés-védelem és a biztonsági rendszerek árváltozásaira. Az elemzés rámutat, hogy bár a cégek többsége növelte biztonsági költségvetését az elmúlt években, a szolgáltatási árak emelkedése miatt a biztonsági vezetők számára továbbra is kihívást jelent a megfelelő védelem fenntartása a rendelkezésre álló forrásokból. A tanulmány ezért javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy a biztonsági vezetők hogyan tudják optimalizálni a rendelkezésre álló erőforrásokat a létesítmény védelmének garantálása érdekében.