Szemelvények az úszó szállodakomplexumok biztonságának megteremtéséről - Lukács, Roxána; Lippai, Zsolt (Magyar Rendészet, 2024)
A szerzők gyakorló biztonsági szakemberként kívánnak átfogó képet adni a tengerjáró hajók iparát érintő egyes biztonsági kérdésekről és kihívásokról. Betekintést tenni a sokak által csak kevéssé vagy egyáltalán nem ismert, luxustól csillogó világ árnyakkal telített kulisszái mögé. Rámutatva arra is, hogy hihetetlen dinamikával fejlődő ágazatról van szó, ahol évről évre egyre nagyobb és növekvő számú utastömeget kiszolgáló hajók kerülnek a világ vizeire. A hajótársaságok pedig a maximális profit érdekében számos különféle tematikájú és eltérő hosszúságú utat kínálnak, legyen szó akár több hónapon át tartó világ körüli útról vagy párhetes mediterrán hajókázásról. Az utasok számának gyarapodásával azonban a fedélzeten elkövetett bűncselekmények, balesetek száma is növekszik. Írásunkban a hajózásbiztonság megteremtése és megőrzése érdekében tehető intézkedések, szabályozások körét vizsgáltuk meg azon a területen, amelynek alapelve a nyitottság, a szívélyes fogadtatás és a vendégszeretet. Górcső alá véve azt is, hogy milyen változatos veszélyekkel nézhet szembe egy tengerjáró hajó utasa, és melyekre számíthat a fedélzeten eltöltött ideje alatt.