A pszichológiai profilalkotás története és módszertana - Erdélyi, Ákos (Magyar Rendészet, 2024)
A bűnügyi vagy elkövetői profilalkotás nemzetközi megjelenítése hosszú időre nyúlik vissza, mind a gyakorlatban, mind az elméleti-empirikus oldalon. Az első bűnügyi profilok már az ókorban megjelentek; az 1400-asévek második felében pedig az inkvizíció idején, a boszorkányperekben szintén találunk olyan írásokat, amelyek a korabeli profilalkotásnak feleltethetők meg. A 20. század második felétől exponenciálisan nő a profilalkotással kapcsolatos kutatások száma, és így egyre több alkalmazott profilelemzési eljárást dolgoznak ki és vezetnek be. A több irányzat egyike a pszichológiai vagy klinikai profilalkotás, amely az első profilalkotó eljárások egyike – az első sikereket pszichiáterek és pszichológusok érték el a bűnügyi profilalkotás terén. Ennek ellenére a pszichológiai profilalkotás módszertanilag a legkevésbé kutatott, módszere kidolgozatlan és empirikusan kevésbé validált, ami jelentősen visszaveti a pszichológiai profilok gyakorlati alkalmazását. Szakirodalmi áttekintést mutatok be arról, hogy a pszichológiai vagy klinikai profilalkotás honnan hová tart, milyen fontosabb mérföldkövek azonosíthatók az eljárás kialakulásában és elterjedésében. Annak ellenére, hogy a pszichológiai profilalkotás a főbb irányzatok közül az első, számos hiányosságban szenved. Ennek érdekében célszerű lenne olyan empirikus kutatások végzése, amelyek validálják az eljárást.