„We HAVE a Dream”: A Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz (HAVE) programjában tervezett fejlesztések helyzete és lehetőségei - Vedó, Attila (Magyar Rendészet, 2024)
A tanulmány áttekintést ad a 2021–2027 közötti programidőszakban a Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz keretében tervezett fejlesztésekről, az egyes intézkedések szakmai tartalmáról és pályázati lehetőségeiről. Napjainkban a szakmai stratégiai tervezés már elképzelhetetlen a forrásokat biztosító, elsősorban európai uniós pénzügyi tervezés párhuzamos előkészítése nélkül. Az EU külső határait fenyegető veszélyek, valamint a technikai fejlődés támasztotta új kihívások egyre inkább felértékelik az új forráslehetőségek felkutatását. A Magyarországra nehezedő schengeni kötelezettségek anyagi terhei a szolidaritási mechanizmusok új formáinak (az uniós pénzügyi alapok forrásai, más tagállamok vendégtisztjeinek részvétele a magyar külső határok ellenőrzésében, a működési és fenntartási költségek terheinek megosztása) kiaknázását teszik indokolttá, amelynek egyik alapköve a tanulmány tárgyát képező pénzügyi eszköz. A Belügyi Alapok korábbi programjairól és azok elődeiről születtek már különböző terjedelmű, az uniós finanszírozási lehetőségeket más-más aspektusból megvizsgáló tanulmányok, azonban a HAVE-program vonatkozásában ez az első átfogó, szakmai közönséget célzó összefoglaló.