Előtanulmányok egy kutatói rendőrkávéházhoz, 2. rész: Az országos Roma Police Café sorozat kutatásmódszertani és rendőrszakmai tanulságai - András, Hunor Lehel; Molnár, Katalin (Magyar Rendészet, 2024)
A rendőrség és a cigányság együttműködése hosszú évekre visszatekintő folyamat. A kapcsolat fejlesztése, valamint az együttműködés hatékonyabbá tétele érdekében különböző – főleg – bűnmegelőzési jellegű programokkal igyekszik a rendőrség előrelépni. 2023 végén azonban az országos Roma Police Café sorozattal az együttműködés új formája valósult meg. A Police Café módszeren alapuló rendőrkávéházak kiváló terepet szolgálatatnak egy probléma mélyebb feltárására, egymás véleményének megismerésére és megoldási javaslatok megfogalmazására. A szerzők egyike a Roma Police Café sorozat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei rendezvényének szervezésében és végrehajtásában vett részt, egyrészt mint témagazda, másrészt mint vármegyei sajtóreferens, harmadrészt mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Iskola doktorandusza. A másik szerző által fejlesztett, a rendőrök széles körében alkalmazott és elismert rendőrkávéház – mint kvalitatív empirikus kutatási módszer – a tudomány területén még csekély mértékben elismert. A módszer az elmúlt években a rendészettudomány területén lezajlott kutatásokban validnak bizonyult, amit a Roma Police Café sorozat és annak pozitív visszajelzése is megerősít. Egy vármegyei Café alapján leginkább a helyi sajátosságokra vonatkozó tanulságok vonhatók le, de a programsorozat országos összegzése alapján is megállapítható, hogy ilyen jellegű rendezvények szervezésével a rendőrség közelebb viszi a szervezetet annak szolgáltató jellegéhez. Az ilyen és ehhez hasonló programokkal a rendőrség valódi párbeszédet folytat a civilekkel, és betekintést nyújt a szervezetbe és annak munkájába. Ennek a kétoldalú kommunikációnak a pozitív hozadéka rövid, közép- és hosszú távon is megmutatkozik a rendészettudomány, a rendőrség, valamint a civilek oldaláról is.