Előtanulmányok egy kutatói rendőrkávéházhoz, 1. rész: Egy országos rendészettudományi vizsgálat kutatói reflexióinak elemzése - András, Hunor Lehel (Magyar Rendészet, 2024)
A szerző doktori tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Iskolájában folytatja. Kutatási témája a magyar rendőrség belső és külső kommunikációjának hatékonysága. A hallgató, kutatási tervének elkészítésekor, témavezetőjével egyetértésben, nagy hangsúlyt fektetett a kutatásmódszertan pontos megválasztására. A rendészettudomány multidiszciplináris voltára tekintettel a vezetéselmélet és a kommunikációtudomány területén folytatja kutatását, amelynek során elsőként történeti áttekintést végez a rendészettudomány területén. A második szakaszban fókuszcsoportos interjúkat tervez készíteni a Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyei rendőr-főkapitányságok rendészeti és bűnügyi vezetőivel, valamint kutatói rendőrkávéház módszerével kvalitatív felmérést a két vármegye rendészeti és bűnügyi szakemberei körében. A harmadik szakaszban kérdőíves megkérdezéssel a két vármegye lakosságát vonja be az előző két rész összegzését követő, adekvát kérdéssor összeállításával. Az országosan egyre elterjedtebb Police Café módszeren alapuló párbeszédsorozat nemcsak a hétköznapi rendészeti együttműködésben, hanem a rendészettudományi kérdések kutatása terén is mérföldkőnek számíthat. A szerző doktori hallgató társával, Gál Erikával2 készített interjút, aki a közelmúltban a kutatói rendőrkávéház módszerével országos kiterjedésű kutatást végzett rendészeti és bűnügyi szakemberek körében. A Rendészettudományi Doktori Iskola keretében folytatott kutatás témája a terrorizmus elhárítása érdekében alkalmazott nyílt rendészeti intézkedések hatásának vizsgálata volt, amelynek megvalósítását a Belügyminisztérium Kutatáskoordinációs Bizottsága, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság egyaránt támogatta. A szerző az interjút követően a részt vevő témagazdák tapasztalatait gyűjtötte össze egy fókuszcsoportos interjú keretében. Az általuk elmondottakat jelen tanulmányban foglalja össze, illetve a saját kutatásához sorvezetőként használja fel.