A rendészeti és közszolgálati pályaorientációs képzés kialakulása, változásai és jövőképe - Kállai S., Barbara (Magyar Rendészet, 2024)
A tanulmány előzetes kutatás arra vonatkozóan, hogy a rendészeti pályaorientációs szakképzés eddig miért nem a várakozásoknak megfelelő eredményeket hozta. Ennek lehetséges okait vizsgáltam. Szakképzésben oktató kollégáimmal folytatott beszélgetések során az alábbi lehetséges okok merültek fel: a tantárgyfelosztás nem az életkori sajátosságokat figyelembe véve jelenik meg a tantervben, a képzésre jelentkező diákok elképzelései nem igazodnak a szakma realitásaihoz. Az oktatási intézmények eltérő lehetőségei miatt az oktatási körülmények nem mutatnak egységes képet. Ezek a tényezők szerepet játszhatnak abban, hogy a továbbtanulási szándék megkopik a képzés ideje alatt.