Tudományos publikációs tevékenység az elmúlt húsz évben a rendőrségi gazdaságvédelem kiemelt területein mértékadó hazai folyóiratokban - Nagy, Richárd; Zsigmond, Csaba (Magyar Rendészet, 2024)
Írásunk célja a rendőrségi gazdaságvédelem elméleti megközelítéseit, egyes kiemelt területeit a hazai mértékadó folyóiratokban az elmúlt 20 évben taglaló tudományos publikációk áttekintő elemzése, rendszerezése a tudománymetriai összefoglalás érdekében. A vizsgált területek: a gazdasági bűnözésről, rendőrségi gazdaságvédelemről általában, pénzmosás, korrupciós bűncselekmények, környezeti bűncselekmények. A publikációk áttekintését, elemzését követően megállapíthatjuk, hogy a gazdasági bűnözés elméleti megközelítéseiről szóló cikkekben a szerzők eltérő módon látják a gazdasági bűnözés jellemzőit, határait, fogalmát. A három kiemelt szakterületen megjelent cikkekben a nemzetközi, európai uniós és hazai jogszabályi környezet változásait, a felmerülő dogmatikai és jogértelmezési kérdéseket, kriminológiai jellemzőket, sikeresen megoldott ügyekben szerzett tapasztalatokat, bevált gyakorlatokat osztottak meg, illetve a korrupciós témakörben a bűncselekménytípus nagy látenciájára tekintettel kutatásmódszertani kérdéseket tárgyaltak. Cikkünk remekül mutatja az egyes területeken a különböző tudományos álláspontokat, azok fejlődését, alakulását. A szakterületen megjelent írások ilyen áttekintő jellegű elemzése hasznos forrásként szolgálhat nem csupán a gyakorlatban dolgozó jogalkalmazóknak, hanem a témában kutató tudományos szakembereknek is, mivel megismerhetik az egyes tudományos álláspontokat, a jogszabályi környezet fejlődését, változásait, a felmerülő dogmatikai kérdéseket.