A migrációs statisztikai adatgyűjtés gyakorlata az Európai Unióban - Urbán, Ferenc (Magyar Rendészet, 2024)
A közös európai menekültügyi rendszer (KEMR) az európai uniós országok közötti menedékjog és menedékkérelmek kezelésének összehangolt rendszerét jelenti. A tanulmány célja a KEMR statisztikai adatgyűjtő funkciójának elemzése, amelyhez módszerként az uniós szervezetek és tagállamok képviselőivel folytatott interjúkon alapuló empirikus kutatást választottam. Az interjúk során a megkérdezettek tapasztalatai és véleményei alapján vizsgáltam, hogy miként működik a jelenlegi adatgyűjtő rendszer a menekültügyi folyamatok monitorozásában, valamint az európai menekültügyi politika alakításában. A tanulmány rávilágít az adatgyűjtés jelenlegi kihívásaira és hiányosságaira, valamint javaslatokat fogalmaz meg az adatgyűjtés hatékonyságának növelésére és a rendszer fejlesztésére, annak érdekében, hogy a KEMR még hatékonyabb eszközzé váljon az európai menekültügyi kihívások kezelésében.