A forrónyomos felderítés vezetése, irányítása megújításának lehetséges irányai - Havasi, Sándor (Magyar Rendészet, 2020)
A tanulmányom elkészítésére azért vállalkoztam, mivel közel 20 éves szakmai tapasztalattal és háttérrel rendelkezem ezen a területen, illetve az eltelt évek alatt sok olyan módszert és eljárást vezettek be ezen a kriminalisztikai területen, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a felderítés e speciális formájának továbbfejlesztéséhez és korszerűsítéséhez. A korszerű forrónyomos felderítés ismerete és alkalmazása rendkívül fontos a hatékony bűnüldözés során. A felderítés első 24 órája kulcsfontosságú az elkövető beazonosítása, felderítése és esetleges elfogása szempontjából. Tanulmányomban megvizsgáltam a témához kapcsolódó legfontosabb rendszertani fogalmakat: felderítés, forrónyomos felderítés, üldözés, nyomon üldözés, nyomozás és körözés. A témával kapcsolatos jogi szabályozást és annak rendszerét is vizsgálat alá vontam, az egyes fontosabb vonatkozó hatályos jogszabályokat külön is részletesen áttekintettem. Végezetül a leírtak és személyes tapasztalataim alapján olyan javaslatokat fogalmaztam meg, amelyek a forrónyomos felderítést még hatékonyabbá és még inkább reagálókészebbé tehetik.