Az erőszakos bűncselekményekhez vezető antiszociális viselkedés kriminálpszichológiai megközelítése - Boda, Zoltán; Papp, László (Magyar Rendészet, 2020)
Az elmúlt időszakban óriási médianyilvánosságot is kapó, közmegbotránkozást keltő győri és tatabányai gyermekgyilkosságok kapcsán úgy véltük, hogy érdemes lehet azzal foglalkozni, hogy az ilyen és más hasonló erőszakos cselekmények hátterében mi állhat. A szélsőséges esetben emberöléshez is elvezető antiszociális és deviáns viselkedés bűnügyi lélektanát, az ehhez kapcsolódó pszichológiai és kriminálpszichológiai elméleteket vettük górcső alá. Végső következtetésünk szerint a kriminális személyiségzavar vagy veszélyeztetettség közös sajátosságai a személyiség általános éretlensége (a személyiségfejlődés elakadása, a személyiség sérülése következtében) és a nagy intenzitású agresszív telítettség, valamint annak társadalmilag elfogadhatatlan levezetése. Mindezekhez társul a morális defektus, azaz a viselkedést szabályozó erkölcsi normák hiánya vagy súlyos torzulása.