Börtönkönyvtárak: ablakok a világra - Juhász, Zsuzsanna (Magyar Rendészet, 2020)
Napjainkban a legtöbb állam részéről megfigyelhető törekvés olyan programok, erőforrások felkutatására és alkalmazására, amelyek a fogvatartottak társadalomba történő sikeres be/visszailleszkedését segítik elő. Ebben a rehabilitációs folyamatban a lehetséges eszközök egyike a börtönkönyvtár. A jelen tanulmány célja kettős: egyrészről a börtönkönyvtárak történeti fejlődésének nemzetközi kontextusban történő bemutatása, másrészről pedig a rendelkezésre álló szakirodalom alapján a jelenlegi helyzet felvázolása. A tanulmány a speciális környezet kihívásaira éppúgy fókuszál, mint a börtönkönyvtárak fogvatartottakra gyakorolt kihatásaira, a sikeres könyvtári szolgáltatásokra és programokra.