Gondolatok az egyes speciális börtönszabályok tárgyában nemzetközi kitekintéssel - Kovács, István (Magyar Rendészet, 2022)
A tanulmányban három kérdéskört járok körül, amely az európai büntetés-végrehajtási rendszereket jellemzi. A tanulmányban egy uniós és schengeni, egy uniós, de nem schengeni, valamint egy sem nem schengeni sem nem uniós országot elemzek. Az összehasonlító elemzés középpontjában a büntetés-végrehajtási rendszerben a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása, a törvényességi felügyelet valamint az édesanya és a gyermek elhelyezésére szolgáló speciális szabályok vizsgálata áll. Az országválasztás indokát az a körülmény alapozta meg, hogy vajon a nemzetközi kötelezettségvállalás miként befolyásolja a vizsgált speciális szabályokat a különböző országokban.