A közúti ellenőrzés pszichikai hatása és a szabályszegő magatartások háttere - Juhász, Anikó; Major, Róbert (Magyar Rendészet, 2022)
A biztonságos közlekedés alapfeltétele a szabálykövető magatartás. Az egyén szabálykövető magatartásához viszont nélkülözhetetlen annak belátása, hogy a közlekedésre vonatkozó szabályrendszer léte szükségszerű. A társadalom sikeres együttműködéséhez és a demokratikus rend fenntartásához elengedhetetlenek az elfogadott normák, szokások, erkölcsi minták, szerepek, etikai szabályok, viselkedési minták és az együttélést segítő magatartásformák. A szabályokhoz, jogszabályokhoz való viszonyulást jelentős mértékben befolyásolják olyan személyiséget meghatározó jellemzők, mint például a büntetésre adott reakciók, a büntetés emberre gyakorolt rövid és hosszú távú hatása. A szabályszegő vagy szabálykövető magatartás elkülönítésében szerepet játszik a nemi különbségeken túl az agresszió, a kockázatvállalás, az önkontroll és a társas felelősségtudat mértéke. Az emberek abban is eltérnek egymástól, hogy milyen fokú kontrollt képesek gyakorolni érzelmeik felett. A különböző erkölcsi fejlődésszint maga után vonja a közlekedésben tanúsított változó viselkedésformákat, akár a devianciát is. A helyes attitűd számos szociális kompetenciát magában foglal, a toleráns magatartás gyakorlása mellett. A jogsértés elkerüléséhez nélkülözhetetlen az önszabályozás, az autonómia, az együttműködés és a problémakezelés képességének birtoklása. A szabályok betartásának növelése érdekében csökkenteni kell a szabályos magatartás hátrányos és növelni az előnyös következményeinek valószínűségét. A megelőző rendőri fellépéssel kapcsolatos intézkedések a közúti biztonság növelésére, a balesetek előfordulásának megelőzésére irányulnak. A cél, hogy a közúti közlekedés minden résztvevője maradéktalanul tiszteletben tartsa a szabályokat. Jelen tanulmány azt járja körbe, hogy valójában miért van szükség a közlekedési szabályok betartásához való helyes hozzáállásra, milyen emberi tényezőkkel magyarázható a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő szabályszegés, és a büntetés miképp hat az eltérő személyiségjegyekkel rendelkező gépjárművezetőkre a szituáció függvényében.