Biometrikus beszélőazonosító rendszerek performanciája összehasonlításának elmélete és gyakorlata - Fejes, Attila (Magyar Rendészet, 2021)
A biometrikus (automatikus) beszélőazonosítás széleskörűen alkalmazott mind a hazai, mind a nemzetközi kriminalisztikai gyakorlatban. A módszertan nagy sebességgel, kiválóan automatizálható adatfeldolgozási lehetőségekkel rendelkezik, pontos és valid eredményeket szolgáltat. A biometrikus azonosító rendszerek az összevetett hangfelvételeken beszélők azonosságának valószínűségét adják meg. Egy rendszer performanciájának meghatározásához azonosítási mátrixot kell előállítani, amely a valószínűségi értékeket tartalmazza. Tanulmányomban ismertetem a mátrixok előállításának folyamatát és szempontjait, az adatstruktúra felépítését. 136 beszélő személy hangmintáját használtam fel, amelyeket különböző időpontokban és eszközökkel rögzítettem. Az Oxford Wave Research Ltd. Vocalise és Phonexia biometrikus azonosító rendszerekkel létrehoztam a mátrixokat, illetve a match és non-match adatokat, amelyeket a Bio-Metrics performanciamérő szoftverrel értékeltem ki. Az eredmények értékelése megmutatta, hogy a teljesítőképesség meghatározásához több típusú kimenetet is fel kell használni, nem elegendő a leggyakrabban publikált Egyenlő Hibaarány (EER) közlése. A közel 40 ezer vizsgált valószínűségi érték elemzése alapján a megadott rendszerek megbízhatóan, megfelelő diszkriminatív erővel képesek azonosítani az egyező, és megkülönböztetni az eltérő személyeket.