A kábítószer-bűnözés aktuális kérdései nemzetközi kitekintésben - Nagy , Ivett (Magyar Rendészet, 2021)
A kábítószer-bűnözés egyik fontos jellemzője, hogy nincsen sértettje a bűncselekményeknek, és ezzel még inkább megnehezül a hatóságok munkája. Az Európai Unió más tagállamaiban is ezzel a kihívással kell szembenéznie a nyomozó hatóságoknak, így arra fókuszáltam, hogy milyen lehetőségek állnak a tagállamok rendelkezésére, hogy eredményes legyen a nyomozásuk. A hangsúlyt a nemzetközi együttműködésre, rendőrségi információcserére, műveleti együttműködésre, valamint a szervezett bűnözés elleni küzdelemre helyeztem. A kutatásom során interjúkat készítettem az osztrák társhatóságokkal, kutattam az Europol szerepét (kérdőíves kutatás), majd az eddig feltárt eredmények tükrében, az amerikai szövetségi ügynökségekkel, továbbá az Egyesült Nemzetek Szervezete Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalával is felvettem a kapcsolatot. Célom, hogy a megállapított eredményekkel a gyakorlatban alkalmazható, a szakma számára releváns megoldásokkal szolgáljak.