Sokszínű polgárőrség: New Yorktól az NKE egyetemi polgárőrségig - Christián, László; Kardos, Pál (Magyar Rendészet, 2019)
Az önkéntesek bevonása a rendészeti munkába itthon és külföldön is gyakorlattá vált az Egyesült Államoktól Erdélyig. Hazánkban a rendszerváltás időszakában a bűncselekmények száma rohamosan emelkedni kezdett, ennek hatására alakult meg 1991-ben a polgárőrség elődszervezete, röviddel utána pedig a mai nevén folytatta működését. A polgárőrség mára vitathatatlanul a társadalmi bűnmegelőzés legnagyobb, legszervezettebb országos szervezetévé nőtte ki magát, kiemelten fontos szerepet tölt be a települések biztonságának a megteremtésében és komoly társadalmi elfogadottságnak örvend. Tanulmányunkban arra vállalkozunk, hogy bemutatjuk a szervezet fejlődésének főbb szakaszait, a szervezetet, a működés jogi hátterét: a polgárőr törvényt, valamint a szerteágazó polgárőri tevékenységet, elhelyezve a polgárőrséget a rendészet komplex rendszerében. Ezen túlmenően röviden bemutatunk néhányat a világ különböző pontjain megvalósuló polgárőrséghez hasonló szerveződések közül is. A tanulmány végül ismerteti a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megalapításra kerülő egyetemi polgárőrség küldetését és működésének sarokpontjait is.