Gondolatok a jó és a rossz oktatásról: Pedagógia szerepe a felsőoktatásban - Mátés, Gábor (Magyar Rendészet, 2019)
A bevezetőben ismertetem, miért áll hozzám közel ez a téma, és miért tartom az oktatást az egyik legszebb és legfontosabb hivatásnak. Kitérek majd az oktatás módszertanának jelentőségére, a pedagógiai érzék/tapasztalat fontosságára a szakértelmen túl, ide kapcsolva a tanárok, oktatók felelősségét a társadalom fejlődésében. Megemlítem a régi és új generációk közti különbségek felismerésének jelentőségét. Tanulmányom fő részében bemutatok néhány általam használt rendhagyó, de működő módszert, amelyeket mind elméleti, mind gyakorlati órákon alkalmazok. Hangsúlyozom az oktatás végső célját: magas önbecsülésű, jó szakemberek megteremtését, és ezen célok elérésének lehetőségeit.