Magyarország önkormányzati rendészetének története - Bacsárdi, József (Magyar Rendészet, 2019)
Jelen dolgozat a hazai önkormányzati rendészetünk történetet hivatott röviden összefoglalni a középkortól kezdve napjainkig. Hangsúlyosan kerül bemutatásra az önkormányzati rendőrségek helyi rendészetben betöltött szerepe, valamint megszüntetésének okai, illetve az újbóli létrehozásukra tett rendszerváltáskori kísérlet. A mezőrendőrség és a belőlük kialakuló mezei őrszolgálatok történeti fejlődése szintén a dolgozat integráns részét képezik, a jelenkori önkormányzati rendészetünk alapját és gerincét képező közterület-felügyelet történetének rövid vázlata mellett.