Hatékonyság a közlekedésrendészetben - Juhász, Anikó (Magyar Rendészet, 2019)
A tanulmány célja, hogy hozzájáruljon a hatékonyság megértéséhez a rendőrség, a jog és a pszichológia szemszögéből. Rögzítse a közlekedésrendészet szempontjából releváns észleléseket, tapasztalatokat és azonosítsa azon kezdeményezéseket, amelyek a hatékonyság javításának érdekét szolgálják. 2015-től 129 gépjárművezető adatát gyűjtöttem össze, akik halálos kimenetelű balesetet okoztak. 103 esetben volt korábbi szabályszegés (általában sebességtúllépés). Objektív tényezők (útviszony, időjárás) is megjelentek, a középpontban azonban emberi hibák álltak (elalvás, elsőbbség meg nem adás). A rendszerszintű megközelítésen belül a közlekedési törvények betartása az egyik eszköz a közlekedésbiztonság biztosítására, javítására. A rendőrség végrehajtása csak akkor lehet hatékony, ha a büntetőrendszerek támogató környezetben működnek. A korlátozott számú, magas kockázatú jogsértésre irányuló végrehajtás hatékonyabb a közúti balesetek csökkentésében, mint a nem célzott általános végrehajtás.