A magyar rendészeti oktatás megszervezése a rendőrség államosítása után, Trianon árnyékában - Sallai, János (Magyar Rendészet, 2021)
A magyar rendőrség az idén ünnepli államosításának és centralizálásának 100. évfordulóját. A trianoni békediktátum után egy hosszú folyamat eredményeként, nagyon kemény körülmények között hozták létre a magyar állami rendőrséget. Az akkori szakmai politikai vezetés jól érzett rá, hogy a centralizáció megvalósítása a tiszti állomány vezetésével jöhet létre, amelyhez elengedhetetlen az egységes felkészítés, tisztviselői és felsőtiszti vizsgakövetelmény bevezetése. Ehhez volt szükséges a 3.720. sz. Miniszterelnöki rendeletre, amely megteremtette az alapot a felügyelői és fogalmazói kar tisztviselőinek felkészítéséhez.