A modern magyar rendészet kezdetei - Sallai, János (Magyar Rendészet, 2020)
A modern magyar rendészet megteremtésében meghatározónak bizonyultak a német rendészet, rendészettudomány megalkotói és műveik, amelyeknek hatásai a mai napig tetten érhetők. Magyarországon a modern rendészet kezdete Zsoldos Ignác (1838) és Karvasy Ágoston (1843) műveinek megjelenéséhez kötethető. Őket követték kortársaik Récsi Emil, Kautz Gyula és Pauler Tivadar. A rendészet, rendfenntartás végrehajtói és vezetői az ő munkáikból ismerhették meg elsőként magyarul a rendészet fogalmát, területeit, a rendőri tevékenységgel szemben támasztott követelményeket. A tanulmány a fenti tudósok rendészettel kapcsolatos írásainak főbb gondolatait mutatja be.