A migráció aktuális pszichológiai perspektívái - Farkas, Johanna (Magyar Rendészet, 2014)
A tanulmányban áttekintő képet kaptunk a pszichológiában aktuálisan zajló legfőbb kutatási irányzatokról, melyek a migrációt alapvetően krízisprovokáló tényezőként tartják számon. Mivel a kiindulópont a pszichológia tudományának alapvető felismerésével – miszerint a migráció hatására személyiségváltozások következnek be – egybeesik, de nem egységesen jelentkezik a megközelítésekben, ezért indokolt a több szempontú analízis elvégzése. A pszichológia több ága foglalkozik tehát a kérdéskörrel, kiemelten a pszichológiai antropológia, a kulturális pszichológia és a kulturális összehasonlító pszichológia. A kutatási területek kereszteződése, valamint a téma multidimenzionális és komplex jellege miatt interdiszciplináris keretek között történik a tudományos magyarázatok megfogalmazása.