A harmadik országbeli állampolgárok Európai Unión belüli mobilitása - Töttős, Ágnes (Magyar Rendészet, 2014)
A tanulmány az uniós jogban a harmadik országbeli állampolgárok unión belüli mobilitási jogának megjelenését, akadályait és továbbfejlesztési lehetőségeit vizsgálja. Megállapítja, hogy bár egyes irányelvek tartalmaznak bizonyos könnyítéseket a második tagállamban történő tartózkodási jog megszerzésére vonatkozóan, ezek azonban nem olyan ambiciózus rendelkezések, amelyek kiforrott és hatékony mobilitási szabályrendszert eredményeznének. A harmadik országbeli munkavállalókat továbbá munkaerő-piaci korlátozások – munkaerő-piaci vizsgálatok és kvóták alkalmazása – is sújtják.