Hatékony vagy eredményes bűnüldözés - Vári, Vince (Magyar Rendészet, 2014)
A statisztikai szemlélet a bűnüldözés hatékonyságát az egyes bűncselekményekből kinyert adatok egynemű, homogén eredményéből vezeti le. Azt strukturált és mérhető dimenzióiból ragadja meg, nem jeleníti meg az ügyek sajátosságait, továbbá a ráfordított időt, energiát és a hatóság kondícióját sem. A hatásköri szabályok hierarchikus és merev természete szintén nem mutatkozik meg a hatékonyság értékelésében. Az ilyen elvek szerint mért bűnüldözési „képesség”, mint teljesítménymutató, nem lehet meghatározó tényezője a hatékonyság diagnosztizálásának, túlértékelése teljességgel zsákutca, következtetései félreérthetőek.