Már most fel kell készülni az új büntetőeljárási szabályokra - Gellér, Balázs (Magyar Rendészet, 2014)
A büntető igazságszolgáltatásban olyan szakemberekre van szükség, akik az elmélet és a gyakorlat egységét, továbbá a büntetőjog anyagi és eljárásjogi vonatkozásainak komplexitását képesek követni. Univerzális szakembereket kell tehát képezni, akik a nyomozási, a vádképviseleti, de még az ítélkező feladatok szabályaival is tisztában vannak. A jövőbe mutató, összehasonlító jogi elemeket is tartalmazó, de mégis gyakorlatorientált képzés, amely az oktatókat minden klasszikus jogászi szakmából felvonultatja, nem hiányozhat a rendőrtiszti oktatásból.