A gyakorlati követelményeket is szem előtt tartó képzés fontosságáról - Polt, Péter (Magyar Rendészet, 2014)
A rendőrségi nyomozás a büntetőeljárásról szóló törvény szerint történik, ezért alapvető követelmény – a kriminalisztika módszertanán túl – a büntetőeljárási szabályok ismerete, hiszen ezeket az eljárási cselekményeket általában önállóan kell végrehajtaniuk a nyomozó hatóságoknak, és törvényes eljárásuk kihatással van az ügy végeredményére is. Szükséges felkészíteni a nyomozó hatóság tagjait a mérlegeléssel járó döntések meghozatalára, ez pedig egy magasabb szintű tudást és logikai készséget igényel.