A bilingvizmus pszicho- és neurolingvisztikai aspektusai, határtudományai és oktatáspolitikai szerepe - Ürmösné Simon, Gabriella (Magyar Rendészet, 2014)
Noha a kétnyelvűségnek már az ókorban is kitüntetett szerepe volt, az empirikus, pszicholingvisztikai és neurolingvisztikai kutatások középpontjában 1920-tól szerepel. Ebben a tanulmányban a fogalmat, kialakulását, a határtudományokat, az előnyöket, az egy- és kétnyelvűek agyi reprezentációit és eltérő adottságait részletezem. Ki szeretném továbbá hangsúlyozni, hogy a két- és többnyelvűségi kutatások miért lényegesek oktatáspolitikai, nyelvpolitikai és kisebbségtudományi szempontból.