A jövedéki szankciórendszer jellegzetességei - Potoczki, Zoltán (Magyar Rendészet, 2014)
A jövedéki termékek forgalmazásához kapcsolódó adóbevételek képezik hazánk harmadik legnagyobb költségvetési bevételi forrását. Ezen bevételek biztosítása csupán szigorú jogi szabályozás és az annak felhatalmazása alapján végrehajtott jogalkalmazás eredményeként realizálható. A jövedéki jogszabályokban foglalt normák betartását a jogalkotó különböző hatósági eljárások foganatosításával igyekszik elérni. A jövedéki adóbevételek biztosítása érdekében nem elegendő csupán az engedélyezés során figyelemmel kísérni az adóalanyok tevékenységét, hanem azt működésük teljes ideje alatt folytatni kell hatósági felügyelet és (vagy) jövedéki ellenőrzés formájában. Amennyiben a különböző ellenőrzések foganatosítása során a hatóság jogsértést észlel, akkor ennek megtorlására, illetve annak előmozdítása érdekében, hogy az adóalanyok a jövőben a jogszabályok maradéktalan betartásával végezzék a tevékenységüket, a vámhatóság (adóhatóság) szankciókat szabhat ki. Jelen tanulmány a jövedéki szankciók jellegzetességeit igyekszik bemutatni.