Az epilepsziás betegek életminősége. Az erőszakos viselkedés előfordulási valószínűsége epilepsziás betegek körében - Kováts, Daniella; Császár, Noémi; Sallay, Viola; Békés, Judit; Juhos, Vera; Kurimay, Tamás (Magyar Rendészet, 2014)
A beszámíthatóság kapcsán felmerülő betegségek között szerepel az epilepszia. Bár bizonyítékok szólnak amellett, hogy az erőszakos viselkedés és bűncselekmények kapcsolatba hozhatók súlyos mentális betegségekkel, mégis keveset tudunk az antiszociális viselkedés konkrét neurobiológiai hátteréről. Klinikai vizsgálatunkban epilepsziás betegek pszichoszociális állapotfelmérését és életminőség-vizsgálatát végeztük el egy reprezentatív mintán. Emellett vizsgáltuk az életminőséget meghatározó társas támogatottságot, a háttérben meghúzódó családdinamikai összefüggéseket is. Az epilepszia betegség és az erőszakos viselkedés előfordulásának gyakorisága kapcsán kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. Áttekintve a szakirodalmat és S. Fazel 2011-es vizsgálatának adatait, iránymutató következtetéseket vonhatunk le ebben a témában.