Az orosz rendőrség átalakulása az ezredfordulót követő időszakban. Néhány szempont a folyamattal kapcsolatos vitához - Szűcs, Gáborné (Magyar Rendészet, 2014)
Az orosz rendőrség az utóbbi években modernizálási folyamaton esik át, fokozatosan átalakítja arculatát. A Dmitrij Medvegyev elnöksége időszakában bevezetett reformok elsősorban a rendőri tevékenység megítélésének, társadalmi elfogadottságának javítására irányultak. Az írás orosz és német nyelvű, információs és publicisztikai jellegű médiaközlemények, közvélemény- kutatási adatok, valamint az orosz rendőrségi törvény két változatának és az oroszországi belügyi szervek etikai kódexének alapján foglalja össze az orosz rendőrség átalakításának eddig lezajlott folyamatát. Igyekszik képet adni az ezzel kapcsolatos elvárásokról és az átalakulás eredményeinek társadalmi fogadtatásáról is.