Néhány gondolat a bűnügyi személyiségprofil-alkotás alapvető kérdéseiről - Csirik, György Márton (Magyar Rendészet, 2014)
A bűnügyi profilalkotás egy gyorsan fejlődő, ugyanakkor ellentmondásos területe a bűnügyi nyomozásnak. Évtizedes alkalmazása és a róla megjelent tanulmányok eredményeképp többféle irányzat alakult ki módszertanát és céljait illetően. Egyesek szerint a profilalkotás teljesen megbízhatatlan, mások szerint nem is tér el jelentősen a hagyományos nyomozati módszerektől. Jelen tanulmányban megpróbálok tisztázni néhány alapfogalmat, áttekinteni a történeti előzményeket, a személyiségprofil-alkotás legfontosabb irányzatait, s végül, de nem utolsó sorban rövid betekintést nyújtani a téma magyar vonatkozásaiba.