A szervezeti kultúra és a szervezetfejlesztés kapcsolata - Elekes, Edit (Magyar Rendészet, 2014)
Jelen cikk a rendőrség szervezeti kultúrájáról és szervezetfejlesztési lehetőségeiről szól. A tanulmány áttekinti a szakirodalmi fogalmakat, majd részletesen bemutat egy Magyarországon elvégzett tudományos felmérést, melyet különböző szektorokban tevékenykedő profitorientált és nonprofit szervezetek körében végeztek el azok szervezeti kultúrájával kapcsolatban. A felmérés alapján az állami és a versenyszféra is hasonlóan látja a munkahelyi elvárásokat. A védekező stílusjegyek – mint perfekcionizmus, a minden áron tökéletességre való törekvés és a túlzott alkalmazkodás – megölik a kreativitást, és a dolgozókból „munkakatonákat” nevelnek, valamint hozzájárulnak a szervezetek túlbürokratizálódásához. Ezek a negatív vezetési attitűdök a rendőri szervezeteknél is jellemzőek, de különböző szervezetfejlesztési módszerekkel, melyek elsősorban a humánerőforrás hatékonyabb felhasználására koncentrálnak, legyőzhetők. A szervezetfejlesztésben a szervezettel kapcsolatos egyéb módszerek – mint változásmenedzselés, tudatos szervezeti kultúra kialakítása – is fontos szerepet játszanak, s ezek formái szintén bemutatásra kerülnek.