A rendészet és a közigazgatás tartalmi összehasonlítása - Balla, Zoltán (Magyar Rendészet, 2014)
A rendészet a közigazgatás része. Mindkettőt befolyásolják a társadalom politikai és gazdasági sajátosságai. A közigazgatás általános feladata a közérdek realizálása, különböző közfeladatok teljesítése, a rendészet ezen belül a közbiztonságot biztosítja. Jellemző a közhatalom érvényesítése annak összes legitim eszközével együtt. A rendészet feladatait főként államigazgatási, kisebb mértékben önkormányzati és civil szervek látják el, de megjelent a törvényhozói hatalom szervezetében funkcionáló rendészeti modell is.