A hallgatói magatartásformák megjelenése és változásának folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem „Vírus 2019” Közös Közszolgálati Gyakorlatán - Pesti, Tünde; Kovács, Gábor; Tőzsér, Erzsébet (Magyar Rendészet, 2019)
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem minden évben megrendezi a Közös Közszolgálati Gyakorlatot a hallgatói számára. A gyakorlat lehetővé tette a szervezeti önkéntes magatartás (OCB) dimenzióinak és az együttműködési készség mérését, melyek elengedhetetlenek a modern közigazgatásban dolgozók számára. A longitudinális kutatás 2019 januárja és májusa között zajlott. A kutatás keretében a gyakorlaton résztvevő teljes hallgatói létszámot vizsgáltuk (886 fő). Az alábbi csoportokat vizsgáltuk: férfi-nő, hivatásos-civil, generációk (X, Y, Z). A kutatás során az OCB dimenziók, az együttműködés és versengés viselkedés mintákat mértük kérdőívek használatával. Az adatokat SPSS 25. verziójával elemeztük ki. Az eredmények nem mutattak szignifikáns eltérést a viselkedés mintázatokban a gyakorlat előtt és alatt, mindazonáltal az eltérések kimutathatóak voltak. A legnagyobb különbséget a generáció között és az OCB „előzékenység” dimenziója esetében mértük.