Érák, szubkultúrák, szocializáció, férfi agy kontra női agy a gendernyelvészet tükrében - Ürmösné Simon, Gabriella (Magyar Rendészet, 2015)
A tanulmány abból a gendernyelvészeti tételből indul ki, hogy a nők és a férfiak diskurzusa eltérő. A diszkrepanciák nemcsak a távoli szubkultúrákon belül nyilvánulnak meg, hanem mindennapi életünk folyamán is. Történelmi, diakrón síkon haladva a nőket megillető jogokra is kitérek, majd olyan jellemzőkre, mint az észlelés, az érzékelés, a szocializáció, az iskolázottság, a megkésett beszédfejlődés, az agyi reprezentáció és a nyelvi attribútumok a nők és a férfiak nyelvhasználatát tekintve.