Egységes nemzetközi tendenciák a határrendészeti szakemberek angol szaknyelvi oktatásában - Borszéki, Judit (Magyar Rendészet, 2015)
A (határ)rendészeti együttműködés és képzés egyre hangsúlyosabbá váló nemzetközi dimenziója indokolja, hogy a leggyakrabban használt munkanyelv, az angol (határ)rendészeti szakmai nyelv oktatásának helyzetét is tanulmányozzuk az európai tagállamok intézményeiben. Jelen közlemény egy kérdőíves kutatás eredményeit adja közre, amelynek célja az unió tagországaiban a határrendészeti szakemberképzés keretén belül folytatott angolnyelv-oktatás koncepciójának, szintjeinek, kurzusainak, tartalmának vizsgálata volt. Az eredményekből levont következtetések alapján kialakult képet a hazai tapasztalatokkal is összehasonlítom.