Vélemények és tapasztalatok a közbiztonságról. Ifjúsági bűnmegelőzési vizsgálat Budapest XII. kerületének középiskolásai körében - Ritter, Ildikó; Szkárossy, Zoltán (Magyar Rendészet, 2015)
A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjük a célpopuláció, azaz a XII. kerület középiskoláiba járó, tizedik osztályos fiatalok viktimológiai érintettségét és jellemzőit. A vizsgálat eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a 16—17 évesek körében a XII. kerületben a latencia — a bűncselekmény sértettjévé válás vonatkozásában — legalább kilencszeres. Ez a latenciaérték pusztán azt mutatja — és nem szerencsés másként értelmezni (!) —, hogy a megtörtént bűncselekményeknek csak egy töredéke jut a hatóságok tudomására. Ugyanakkor ráirányítják a figyelmet arra, hogy viktimológiai vizsgálatok hiányában, pusztán a kriminálstatisztikai adatok alapján történő intervenciók vagy megelőzési stratégiák esetlegesek.