A tömegkezelést végző rendőrök elleni erőszak kialakulása, az elkövetőkkel szembeni intézkedések dilemmái - Less, Ferenc (Magyar Rendészet, 2015)
A nagy tömegeket vonzó demonstrációk és sportrendezvények során mindenkor jelen van a közterület rendjét felborító erőszak eszélye. Az elszabadult indulatok mind a rendőrök, mind a rendezvényen részt vevők oldaláról bűncselekmények sorozatához vezethetnek. A rendőrök sérelmére megvalósuló hivatalos személy elleni erőszak elkövetőivel szembeni intézkedés kérdése azonban rendkívül összetett, mivel a rendőrök tevékenysége rendszerint eszkalálja az erőszakot, és ez újabb bűncselekményeket eredményezhet. A tömeg tagjaival szembeni fellépés mindig sokrétű, és komoly veszélyeket hordoz magában, melynek hosszan tartó következményeit esetenként nemcsak a rendőrnek, de az őt foglalkoztató rendvédelmi szervnek is viselnie kell. Tanulmányomban a területet érintő kérdéseket és problémákat a tömegkezelés stratégiai, műveleti és taktikai oldaláról tekintem át.