Dr. Tóth József a rendészet-, és a jogtudomány jeles művelőjének élete, munkássága - Sallai, János (Magyar Rendészet, 2019)
Dr. Tóth József az Egri Érsekség Jogi Akadémiájának nyilvános rendes tanára 1930-tól 1949-ig oktatott az Akadémián, és vállalt tanszékvezetői és dékáni vezetői funkciót, amely időszakra esik a rendészettel kapcsolatos két fő művének megjelenése, „A rendészetfogalom a nemzeti szocialista államban” és „A rendészeti ténykedés alakjai, különös tekintettel a közigazgatási aktusokra.” Az 1938-ban és 1939-ben kiadott két művében áttekintette a rendészet fogalom kialakulását, amelyet főként német példákkal illusztrált, majd a veszély fogalmának jellemzőit illusztrálta. „A rendészeti ténykedés alakjai, különös tekintettel a közigazgatási aktusokra” című munkája elsőként jelenítette meg és rendszerezte ebben a formában a rendészeti ténykedések fő típusait, és közérthetően magyarázta el azok tartalmát. A szerző mindkét műve jó alapot jelenthetett a rendészettel kapcsolatos szabályozás, illetve jogszabályok kialakításában, rendőrségi szolgálati szabályzatok elkészítésében.