A főváros kétszintű önkormányzati rendszeréből eredő problémák az önkormányzati rendészeti feladatellátást érintően a kerületek szemszögéből - Kardos, Pál (Magyar Rendészet, 2018)
A főváros önkormányzati rendszere kétszintű, a Főváros Önkormányzata és a kerületek önkormányzatai egymással mellérendeltségi viszonyban működnek. Az önkormányzati rendszer kétszintűsége számos probléma forrása a működési gyakorlatban, például a hatásköri összeütközések, az egységes jogértelmezés és az egységes jogalkalmazás hiánya, a helyi rendeleti joganyag eltérősége, az érdekek különbözősége, a közös érdekérvényesítés esetlegessége, nehézkessége. Az önkormányzati rendszer kétszintűsége, a kerületi önkormányzatok és a kerületi önkormányzati rendészeti szervek nagy száma potenciális veszélyét hordozza az említett problémáknak, amelyek hátrányosan befolyásolják az önkormányzati rendészeti szervek, az egész rendszer, rendészeti struktúra működését, a fővárosban gyakorolt önkormányzati rendészeti feladatellátást. Jelen tanulmány igyekszik rávilágítani ezekre a problémákra, nehézségekre konkrét gyakorlati példák felvázolásával, rámutatva arra, hogy az adott jelenség miért hátrányos a zavartalan önkormányzati rendészeti működésre. Nem feladata jelen tanulmánynak állást foglalni az önkormányzati rendészeti szervek egymás közötti jogértelmezési vitáiban, jogi álláspontjaik helytállósága tekintetében, ugyancsak nem célja igazságot tenni az önkormányzati rendészeti szervek és az állami szervek között felmerült, szintén jogértelmezésre visszavezethető vitás kérdésekben. Rámutat a tanulmány olyan aktuális problémákra, hiányosságokra, amelyek szintén köthetők a főváros kétszintű önkormányzati rendszeréhez, így az egységes jövőkép hiányára, a hatáskörök centralizációjának/decentralizációjának rendszeresen felmerülő kérdésére, az egységes módszertan, szakképzés bevezetésének elengedhetetlenségére.