A másodrendű intencionális szintű tudatelméleti diszfunkció és az impulzív agresszió. II. rész - Fogarasi , Mihály (Magyar Rendészet, 2015)
Bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a korai bántalmazás, valamint az impulzív agresszió vonása gyakran vezet a tudatelméleti funkciók elégtelenségéhez. Jelen munkánkban célunk annak feltárása volt, hogy a gyermekkori bántalmazást elszenvedett reaktív agresszorok szándék- és vélekedéstulajdonítása az egyes intencionális szinteken vajon egységesen sérült-e. Vizsgálati személyeink körét erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt börtönbüntetésüket töltő fogvatartottak alkották. Eredményeink szerint a vizsgálati csoport szándék- és vélekedéstulajdonításai a kontrollcsoporttal összehasonlítva az elsőrendű intencionális szinten szignifikáns mértékben hatékonyabban; míg a másodrendű szinten jelentősen rosszabb színvonalon működik.