Emberölés, nyomozás és megyei hatóság a 15. századi Abaúj megyében. : Hatalmaskodás Gagy faluban - Kádas, István (Magyar Rendészet, 2016)
1469-ben Bátori Gergely és Gagyi Miklós jobbágyai rátörtek Gagyi Balázs birtokrészére, és a harcban megölték Balázs egy nemes familiárisát. Az ügyben három nyomozást is elvégeztek, Abaúj megye szolgabírói és emberei a helyszínen kihallgatták a tanúkat. Hasonlóan vizsgálódott a jászói konvent egy szerzetese és egy királyi ember. Mindhárom vizsgálat megerősítette a panaszt. Ez nem számított meglepőnek, ugyanis az ilyen esetekben a tanúknak feltett kérdéseket a panasztevő állította össze, sőt gyakran a nyomozást végző személyek is saját emberei, barátai köréből kerültek ki.